Parfüm Seçmenin Altın Kuralları

Parfüm denince akla, kadınların özgürleşmesi alanında büyük devrimler yapmış Coco Chanel geliyor. Hala Chanel No:5 parfümü dünyadaki kadınları gözdesi konumundadır… Chanel’in zorlu geçen yılları onu modanın ve kokular dünyasının kraliçesi yaptı. Parfüm öylesine önemliydi ki kadın için Chanel şunları söyledi: “Parfüm kullanmayan kadının geleceği yoktur”. Hala onun sözleri ve hayatı birçok kadına rol model olmuştur. Kişisel olarak ben zaman zaman Chanel’in hayatından ilham alırım. Kokulara çok önem veren ve bir simyacı gibi  çalışan Chanel, parfümün önemini şu ünlü sözüyle açıklamıştı. “Parfüm, öpülmek istediğiniz yere sürülür”. Seksi ve özgüvenli bir kadın olmak biraz da doğru parfümü seçmekten geçiyor. Parfüm seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için yazdım.

  • Parfüm alışverişine giderken cildinize hiçbir şey sürmeyin. Vücut losyonu, body spray, roll on, deodorant ya da parfüm sıkmayın ya da sürmeyin. Çünkü kokular birbirine karışır ve doğru parfümü seçmenize engel olur.
  • Parfüm seçerken mutlaka üzerinde yazılanları okuyun ve anlayın. Çünkü parfümlerinde çeşitleri vardır.

Eau De Cologne:  Bu tür bir parfüm, %3’lük bir koku oranına sahiptir ve oldukça hafiftir. Uçucu bir kokusu vardır ve genellikle limon ya da portakal aromalıdır.

Eau De Toilette: Bu parfümde, koku su yerine alkolle karıştırılır. Böylece daha yoğun ve kalıcı bir etki yaratılır.

Eau De Parfum: Genellikle %15 ile %18 arası koku oranına sahip parfümdür. En kalıcı parfümlerden biridir.

Perfume: Parfüm yağı oranı %15 ile %30 arasında değişir ve alkol ile karıştırılır. Oldukça yoğun bir yapısı vardır. Genellikle küçük şişelerde ve yüksek fiyatlara satılır. Bir ya da iki kez sıkmanız yeterlidir. Kokusu oldukça güçlü ve kalıcıdır.

 

 

  • Başka bir altın kural ise şudur: Gece ve gündüz, kışın ve yazın kullanmanız gereken kokular farklıdır. Gündüzleri daha casual bir stile sahip olduğumuz gibi daha hafif kokuları tercih etmemiz gerekir. Örneğin narenciye bazlı kokular ya da çiçek kokuları… Akşamları ise baharatlı ya da odunsu gibi daha ağır kokuları seçebiliriz. Kışın kalıcı ve ağır kokuları tercih edebilirsiniz. Tarçın, leylak ya da çam gibi kokular uygundur. Yazın ise daha hafif ve uçucu kokuları tercih etmelisiniz. Vanilya, şekerli kokular ya da portakal gibi…
  • Parfüm seçmeye mutlaka öğleden sonra gidin. Çünkü koku duyularınızın en açık olduğu zaman öğleden sonrasıdır. Böylece daha rahat bir koku seçimi yapabilirsiniz. Eğer çok parfüm koklarsanız ve duyunuz hissisleşmeye başlarsa her kokladığınız parfümden sonra kahve koklayın. Bu yolla duyunuzu yeniden canlandırırsınız.

 

 

Selma Ulusoy